neděle 22. března 2020

Dezinformace v měnové politice

Dezinformace a fake news jsou dnes všude kolem nás. Kupodivu i na téma české měnové politiky se jich tento týden několik objevilo. Pokusím se přispět do boje s nimi a několik jich odhalit a vyvrátit.

HOAX č. 1
A.M. : Kurz teď výrazně oslabil i proto, že v minulosti ČNB intervenovala a teď se prodávaly pozice z té doby. Nepleťme se do kurzu, je to tržní veličina.

Na první pohled se jedná o protimluv. Když ČNB jako státní instituce intervenovala a skoupila z trhu exportem generovaná EURa na 40 let dopředu (při přebytku běžného účtu platební bilance 2 mld. EUR ročně a objemu necelých 80 mld EUR), pak se nemůže do kurzu neplést. Těmito nákupy zásadním způsobem ovlivnila nabídku i poptávku EUR na trhu a podílí se tak nadále na jeho deformaci. Měnový kurz, v našich podmínkách především kurz EUR/CZK, je nedílnou součástí transmisního mechanismu. To je přímo těžiště práce ČNB. Do kurzu se tak ČNB plést musí. Lišit se mohou jen nástroje. Buď ho ovlivňuje nepřímo úrokovým diferenciálem nebo přímo nákupem či prodejem.

 HOAX č. 2
A.M. : V  ČNB máme 130 miliard eur (tedy zhruba 3,5 bilionu korun) devizových rezerv. Klíč je v tom tento majetek neprodávat, ale zhodnocovat, investovat. Pak dlouhodobě můžeme inkasovat úroky a dividendy. ... Devizové rezervy jsou investovány většinou do dluhopisů, vkladů v bankách ..., deset procent je v akciích... Akcie teď spadly, ale je to menšina portfolia. .. umím budovat majetek a naučil jsem se, že rozdělovat je třeba až dividendy, vydělané úroky. 

Text vytváří dojem, že je dnes výhodné držet dluhopisy, ukládat do bank a rozdělovat mezi lidi kasírované úroky. Většina rezerv je ale v EUR. Úroky u všech bank včetně ECB jsou záporné, výnosy dluhopisů bezrizikových zemí jsou záporné. Nic nenasvědčuje tomu, že by se to mělo během našeho života změnit. Německé výnosy jsou záporné i na 30 let. Bezrizikovým investováním se EURa rozmnožit nedají. A jak jsme si ověřili, akcie mohou tyto ztráty nejen kompenzovat, ale i prohloubit. Abychom zase nebyli překvapeni, že investicí do záporně úročeného instrumentu dosáhneme záporného výnosu. Z výroční zprávy ČNB za rok 2018 cituji (str. 75 zdroj zde):

Záporný výsledek hospodaření ze správy devizových rezerv ve výši 11,9 mld. Kč lze považovat za mimořádný. Je výsledkem souběhu nízkých výnosů pevně úročených instrumentů, které v případě peněžního trhu eurozóny vykazují dlouhodobě záporný výnos, a propadu akciových trhů. 

HOAX č. 3
T.H. : Razantní snížení sazeb ve stylu FEDu by české ekonomice ublížilo

Nemá cenu rozebírat, že příliš levné úvěry nejsou zrovna ta největší hrozba, která dnes české ekonomice  hrozí. Sám autor vidí nebezpečí v poklesu kurzu : ".. s dalším agresivním uvolňováním politiky bychom mohli posílat kurz na úrovně, kde by mohl mít některé nežádoucí vedlejší účinky". Nikoli tedy snížení sazeb, ale pokles kurzu by mohl ekonomice ublížit. Jak těžké je najít řešení, které zároveň umožní mít nulové sazby a stabilní neklesající kurz? Prodej nadbytečných rezerv při nulových sazbách nemá žádná negativa. Levné úvěry mohou podnikům jedině pomoci, konečně se ukončí spekulantský repooperační penězovod, sníží se objem záporných úroků a omezí se riziko dalšího propadu hodnoty akcií a dluhopisů v rezervách. Správná otázka není zda prodávat, ale za jaký kurz. Slabší kurz vytvoří podnikům dobré výchozí podmínky do nadcházejícího těžkého období, příliš slabý kurz by ale mohl vést k akcelerující inflaci. Rozumný kompromis bude někde mezi 27,3 a 28 CZK/EUR.

Standardně se dezinformace připisují ruským trolům. Určitě jste poznali, že to nebude tento případ, ale že se jedná o vyjádření členů bankovní rady Aleše Michla (text zde) a Tomáše Holuba (zde). A s pojmem dezinformace pracuji s nadsázkou. Zvlášť v ekonomii mohou mít lidé různé názory, to ale není případ výše rozebraných tvrzení.







Žádné komentáře:

Okomentovat