pondělí 16. března 2020

Pokles kurzu koruny nemá na svědomí virus, ale nedořešené intervence

Strmý pokles kurzu EUR/CZK nám připomněl, že spekulativní pozice vytvořené během intervencí tu pořád máme. Můžeme se sice vymlouvat na koronavirus, ale v Polsku či Maďarsku je taky a tak dramatický pokles kurzu tam nezaznamenali. A přitom měla být koruna na rozdíl od forintu či zlotého předurčena k posílení. Jediným hybatelem tohoto posílení byl ale úrokový diferenciál. Aneb desítky  miliard, které platila ČNB v repooperačním penězovodu spekulantům. Jakmile spekulanti zavětřili, že by o tento zdroj příjmů mohli přijít, tak začínají svoje pozice zavírat. Logickým důsledkem je samozřejmě prudký pokles kurzu.

Co by měla ČNB dělat?

Po vzoru FEDu snížit repo sazbu na nulu a otevřít linku na prodej přebytečných rezerv v kurzu kolem 27,3 o objemu cca 80 mld. EUR. Snížit diskont do minusu na úroveň sazeb ECB a zavřít tak možnost rolování forwardů za kladné forwardové body. Neboli stáhnout úrokový diferenciál na nulu. Výsledkem by byl stabilizovaný kurz, úplná úhrada předchozích ztrát a hlavně omezení rizika dalších ztrát způsobených případnou finanční krizí. Možná ceny rizikových aktiv našly svoje dno, možná je ale mnohem hlouběji než si umíme dnes představit. Nebo si snad stále někdo myslí, že vlastnit italské, francouzské a španělské státní dluhopisy je dnes terno? I ty německé už nejsou taková jistota, jak jsme si ještě loni mysleli.

Nynější mimořádná situace snad rozptýlí obavy, že by nás čekalo období přehřáté ekonomiky, kdy by zvýšená poptávka šroubovala ceny. Snad nejsem jediný, kdo se dnes bojí recese mnohem víc než boomu.

Koncept černých labutí je dobře známý.  Jestli bude mít podobu viru, tsunami, jaderné havárie nebo zničení dvojčat nikdo netuší. Čas od času se ale takové nahodilé negativní věci dějí a dobrý investor na ně musí být připraven. Platit by to mělo i pro ČNB. Držet naprosto nesmyslný objem rezerv není výhra, ale hazard.

Že je snadné být generálem po bitvě, když tuto situaci nikdo nemohl předpokládat? Následující odstavec vyšel v HN v červnu 2019 (celý text zde).

HN: ČNB však jakýkoli prodej rezerv odmítá a naopak značnou část investuje dlouhodobě, „na věčné časy“.

MS: Vyčkávat můžeme i nadále. Jen to má již zmíněnou cenu počítanou v desítkách miliard. Čím později prodáme, tím víc na extra úrocích zaplatíme, tím víc nám z rezerv ukrojí záporný úrok v eurozóně a tím větší bude riziko, že k prodeji budeme donuceni okolnostmi v nejméně vhodnou chvíli. Tedy v případě globální krize, kdy jsou ale ceny rizikových aktiv zákonitě nejnižší.

1 komentář:

  1. https://nazory.ihned.cz/komentare/c1-66735950-co-takhle-zacit-prodavat-devizove-rezervy-mohlo-by-to-ztlumit-rozpoctovy-vypadek-ke-kteremu-dochazi-kvuli-koronaviru

    OdpovědětVymazat