úterý 17. března 2020

Prodej nadbytečných rezerv by měl začít okamžitě a systematicky

Kdy prodávat
Nejvhodnější chvíli na prodej rezerv sice ČNB dávno propásla, ale to nijak neznamená, že by měla i nadále otálet. Přestože jsme neprodali finanční aktiva v rezervách před jejich propadem, pořád existuje možnost, že jejich ceny půjdou mnohem níž. A pak se snadno může stát, že budeme chtít rezervy prodat, ale nebudeme mít co. Respektive nebudou mít tu hodnotu, jakou budeme potřebovat. Na pokrytí spekulantských pozic budeme potřebovat stále 2100 miliard, hodnota rezerv ale do značné  míry závisí na jejich tržní hodnotě.

Co se může pokazit?

Akcie
Část devizových rezerv je v akciích. Tady asi nemusím nikoho moc přesvědčovat, že dnešní doba jejich cenám zrovna nepřeje. Kde je dno samozřejmě nikdo netuší, neměli bychom se tvářit překvapeně, když bude hluboko.

USD
Necelá čtvrtina portfolia je v dolarech. Dolar si dlouho udržoval sílu díky velkému úrokovému diferenciálu. Ten je ale během chvíle pryč. Sazby šly během posledního mimořádného zasedání FEDu rovnou na nulu. Nyní nahrává dolaru na první pohled lepší situace s koronavirem v USA.  Na první pohled říkám proto, že počet nakažených se jeví jako nižší než v Německu. Počet mrtvých je přitom ale mnohem vyšší než v Německu. Nemělo by nás tudíž překvapit, že zdánlivě vysoká úmrtnost je ve skutečnosti způsobena nedostupností zdravotní pěče a s tím spojenou nižší protestovaností. USA možná italský scénář ještě čeká. A s tím se může propadnout i dolar a hodnota našich dolarových rezerv.

Evropské dluhopisy
O mimořádnosti situace v Evropě nemá cenu se rozepisovat. Mezi nejpostiženější země patří Německo a Francie, shodou okolností máme v dluhopisech těchto zemích uloženu  největší část rezerv. A mimořádná situace si někdy žádá mimořádná řešení. Například možnost "dobrovolné solidarity" formou odpuštění části jistiny. Zde samozřejmě narážím na restrukturalizaci řeckého dluhu, kdy investoři buď "dobrovolně" odpustili část jistiny nebo přišli o všechno. Že je tento scénář nepravděpodobný?  Ano, značně. Je to stejně nepravděpodobné jako zákaz vycházení pro celou Evropu. V případě Německa je to asi vyloučené, naopak u Itálie mi to přijde jako docela reálná varianta. A Francie nebo Španělsko jsou někde mezi. Tento celý odstavec směřuji k tomu, že až už k tomu dojde nebo ne, je lepší se na tento proces dívat z dálky jako nestranný pozorovatel než se ho účastnit jako aktivní "dobrovolník", jenž přichází o svoje rezervy.

Jak prodávat
Transparentně při pevně stanoveném kurzu a objemu "až do vyčerpání zásob". Např. 80 mld. EUR za 27.40 Kč po neomezeně dlouhou dobu. Výsledkem by byl stabilní kurz, což je podle mě přesně to, co dnes ekonomika potřebuje. Teoreticky je možné ad hoc pár miliard EUR na trh přihodit. Výsledkem by ale mohlo být značné rozkolísání kurzu. Podobně jako nečekané únorové zvýšení sazeb vedlo k růstu EUR/CZK kurzu až na 24,8 a březnový mimořádný (a podle mě nedostatečný) pokles sazeb zase k jeho pádu na současných 27,4.

Repo sazby musí na nulu a diskont do záporu
V opačném případě vytvoříme mechanismus pro bezpracný bezrizikový výnos financovaný ČNB. Stačilo by si uzavřít měnový forward, nechat si od ČNB skrz repo operace proplácet forwardové body a v den maturity forwardu celou pozici uzavřít za fixní kurz do ČNB. Vím, že miliardáři utrpěli v posledních dnech značné ztráty. Ropa spadla, akcie spadly. Přesto si nemyslím, že by je zrovna ČNB měla podobnými penězovody  sanovat z peněz nás všech. Ač se vám to možná zdá přehnané, ale na pohyby kurzu mají největší vliv velké ryby s velkými zdroji, velkými znalostmi trhu a vyhledávání přesně takových příležitostí k zisku je jejich denní rutina.

Žádné komentáře:

Okomentovat